pirmdiena, 2015. gada 23. februāris

THE Day 56 // griķi

Par THE plānu.

Pēc aizvadītajām svētku dienām un našķiem jūtos piesārņota, tāpēc tagad kādu brīdi tāda neliela attīrīšanās kūre, kuras pamatā griķi un paniņas. Nekādu konkrētu mērķu dienu skaita ziņā nospraustu nav - pēc sajūtām. Griķi vispār satur daudz vērtgu minerālvielu, mikroelementu un arī šķiedrvielu. Vairāk par griķiem lasi ŠEIT.

Šodien, mazliet vairāk iepazīstoties ar šo no Vidusāzijas puses nākušo vērtīgo graudaugu, atklāju sev arī jaunu griķu pagatavošanas veidu. Griķu nevis vārīt, bet pāris reizes noskalot karstā ūdenī, un tad tos apliet ar verdošu ūdeni un atstāt uz nakti (manā versijā gan pietika vien ar pāris stundām). Tos pagatavojot šādi, tiek samazināts vērtīgo vielu zudums, kas rodas no ilgas atrašanās augstā temperatūrā. Pagatavošanas laiks gan krietni palielinās, bet laicīgi plānojot savu ēdienkarti šai nevajadzētu būt problēmai,

Neliels griķu raksta update pēc komentāra saņemšanas:
Ja graudaugus un pākšaugus iepriekš kārtīgi neizmērcē,tad, iespējams, cilvēks uzņem daudz mazāk no solītajām uzturvielām, jo tajos esot Phytic acid, kas neļauj vērtīgajām vielām (minerālvielām, vitamīniem) uzsūkties organismā. Tas iekļauj arī auzu pārslas un auzu pārslas nepietiek tikai izmērcēt, labāk piebērt kādu sauju griķus :), jo auzu pārslās pašās pietrūkst kkādu vielu, lai tā fitoskābe labi izreaģētu ar ūdeni un mēs varētu uzņemt visu gaidīto. ;)
Ņemsim vērā!

Lai veselīgas dienas, mīļie!


Dienas dziesma:
Franz Ferdinand – Take Me Out

2 komentāri:

Unknown teica...

Ko es nesen uzzināju par graudaugiem un pākšaugiem, ka ja tos iepriekš kārtīgi neizmērcē,tad, iespējams, cilvēks uzņem daudz mazāk no solītajām uzturvielām, jo tajos esot Phytic acid (latviski nezinu, fitoskābe??), kas neļauj vērtīgajām vielām (minerālvielām, vitamīniem) uzsūkties organismā. Tas iekļauj arī auzu pārslas un auzu pārslas nepietiek tikai izmērcēt, labāk piebērt kādu sauju (apm) Tevis slavētos griķus :), jo auzu pārslās pašās pietrūkst kkādu vielu, lai tā fitoskābe labi izreaģētu ar ūdeni un mēs varētu uzņemt visu gaidīto. ;)

Unknown teica...

Šis ir kas jauns un man līdz šim nezināms! Paldies :) Ņemšu vērā gan par graudaugu/pākšaugu mērcēšanas ilgumu, gan auzu pārslām.
Vērtīgi uzzināt ko jaunu! Paldies, Madar'! :))